Fondarella acollirà les Jornades d’Estudis Mascançà del Pla d’Urgell

27/09/2023

El municipi també acollirà una setmana abans les Jornades Europees del Patrimoni amb diverses visites guiades

Fondarella serà la seu de les XIV Jornades d’Estudis sobre el Pla d’Urgell el proper dissabte 14 d’octubre. L’acte, organitzat pel Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà, aplegarà 24 investigadors de tots els àmbits científics que han centrat les seves recerques en el Pla d’Urgell entre les tretze ponències que s’exposaran. Els estudis es concentren en set àmbits temàtics diferents: història, arqueologia, genealogia, associacionisme, biologia, tradició popular i ensenyament.

La ponència inaugural anirà a càrrec de Joan Yeguas, doctor en historia de l’art i conservador de béns culturals en l’Àrea del Renaixement i Barroc al Museu Nacional d’Art de Catalunya i dissertarà sobre Falsos mites al Pla d’Urgell.

El president de Mascançà Jaume Suau ha destacat que aquesta catorzena edició consolida la comarca com a important font d’estudis i que per tant la fita “ha quedat fixa en el calendari científic comarcal”. Per la seva banda, l’alcalde de Fondarella Xavier Acosta ha explicat que des del consistori facilitaran els mitjans necessaris per retransmetre les jornades en directe per internet i “que es puguin seguir des de fora de la població.”

El Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà valora molt positivament l’interès dels investigadors comarcals i de fora de casa en aquesta trobada científica que acabarà esdevenint un nou número de Mascançà. Revista d’Estudis del Pla d’Urgell. Pel que fa a aquesta publicació, el seu 14è número es presentarà el 10 d’octubre a Mollerussa.

Una setmana abans, Fondarella acollirà les Jornades Europees del Patrimoni. El dissabte 7 d’octubre a partir de les cinc de la tarda i des de l’església parroquial de Santa Maria, l’historiador de l’art Joan Yeguas i l’arxiver Josep M. Cabau faran un recorregut explicatiu del context geogràfic, històric i demogràfic de la població. La visita és gratuïta i no cal inscripció, malgrat s’espera com cada any una bona resposta per part del públic.

Les Jornades Europees del Patrimoni es celebren ininterrompudament des de 1991 a Catalunya, impulsades per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural a iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea. Hi participen centenars de municipis catalans i, al Pla d’Urgell, Mascançà les organitza anualment des del 2012 havent recorregut ja onze poblacions diferents.

Infolleida