Incendi al bosquet de l’Estany d’Ivars i Vila-sana

23/03/2023

Les primeres hipòtesis apunten a un incendi ocasionat per una negligència, ja que a la zona on s'ha iniciat no es donen les condicions per poder pensar en l'origen d'un foc espontani o accidental.

Aquest dijous, sobre les 12:00 hores del matí, el servei d’emergències ha rebut l’avís d’un incendi al bosquet de l’Estany d’Ivars i Vila-sana. La ràpida actuació del cos de bombers ha evitat que el foc saltés el camí perimetral, cosa que hauria provocat la crema descontrolada de tot el canyissar y bogar perimetral de l’Estany.

Això hauria afectat espècies d’aus molt sensibles que viuen lligades a aquests ambients, com la mallerenga de bigotis, el repicatalons o l’arpella. Cal tenir present que estem a punt d’iniciar l’època de nidificació de moltes aus i, per això, ja es comencen a veure comportaments reproductors d’algunes d’elles com, per exemple, vols prenupcials d’un mascle d’arpella aquest mateix matí al canyissar proper a la zona de l’incendi. Per sort, tan sols s’ha cremat una superfície de 1.500m² de canyissar i bosc.

L’incendi sembla ser que ha estat ocasionat per una negligència ja que a la zona on s’ha iniciat no es donen les condicions per poder pensar en l’origen d’un foc espontani o accidental. En aquests moments el canyissar està sec i té una capacitat d’inflamació molt elevada. S’ha de ser molt conscient que qualsevol petita negligència pot ocasionar un impacte molt elevat a les comunitats naturals i a l’activitat social que ofereix l’Estany.
Infolleida