La CHE veu amb bons ulls el nou sistema de gestió amb hidros per part dels regants del canal d'Urgell

08/11/2023

Maria Dolores Pascual diu que serà un "avenç" davant una campanya que novament estarà marcada per les restriccions

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) veu amb bons ulls el nou plantejament de repartiment d'aigua entre els regants amb una nova mesura, els hidros, per part de la comunitat del canal d'Urgell. Ho ha dit la presidenta de l'ens, Maria Dolores Pascual, que tot i no conèixer el "detall" d'aquest protocol, pensa que serà un "avenç" davant una campanya de reg que novament tornarà a estar marcada per les restriccions d'aigua. Les reserves de la conca del Segre i el Noguera Ribagorçana han estat les menys afavorides pels fronts de pluja que en els darrers dies han escombrat bona part de la península. "Sembla que esquivin aquest territori", ha dit Pascual, que també ha apel·lat la conscienciació col·lectiva per l'estalvi d'aigua.

La Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell va avançar a principis d'octubre el nou model de gestió de l'aigua per a la propera campanya davant la possibilitat de continuar amb restriccions per les reserves escasses. Es tracta de fer un repartiment de manera proporcional i equitatiu de la reserva a través de la nova unitat de repartiment anomenada hidro, que representa aplicar un reg a cada hectàrea de terreny. El model obligarà a fer comandes de reg anticipadament i també permetrà la cessió d'hidros entre regants en funció de la necessitat. També es legalitzaran una setantena de pous que els pagesos han fet per mirar d'afrontar la sequera.

Maria Dolores Pascual ha recordat que la competència sobre com gestionar l'aigua que es concedeix des de la CHE és de la comunitat de regants però en qualsevol cas ha celebrat que a l'Urgell s'hagin anticipat i buscat una solució alternativa a millorar la gestió de l'aigua mentre no arribi la modernització. En aquest sentit, ha reconegut que no serà un "salt qualitatiu ni quantitatiu" a tots els nivells però servirà per "avançar a poc a poc".

I es que les previsions per a la propera campanya de reg, que començarà a la primavera 2024, continuen sent dolentes, ja que encara no plou suficient i els fronts que han escombrat la península els darrers dies han esquivat la part més crítica de la conca de l'Ebre, que és la del Segre i Noguera Ribagorçana.

Pel que fa altres projecte per millorar la situació del Segre com l'harmonització del Noguera Pallaresa, és a dir, es traspàs d'aigua d'aquest segon riu cap al primer, que està en pitjors condicions, encara estan lluny. Pascual ha dit que no s'ha plantejat en aquest cicle de planificació però que si la situació de sequera continua sent persistent, caldrà tenir en compte els beneficis que podria comportar més enllà del 2027, que és quan acaba l'actual cicle.

En una trobada organitzada pel Col·legi de Periodistes, Pascual ha fet una valoració positiva de la gestió de la sequera i ha destacat que s'ha basat en una bona planificació sobretot la participació de tots els actors que intervenen en el cicle de l'aigua, des dels usuaris, als organismes de conca i les autoritats competents.

Infolleida