L'embassament de Rialb manté les reserves i el d'Oliana perd el 3% de les seves en els darrers deu dies

25/09/2023

La CHE alerta que l'11% de la conca de l'Ebre segueix en estat d'emergència i caldrà mantenir les restriccions d'aigua

Els embassaments de la conca del Segre de Rialb i Oliana estan actualment al 16,9% (68,1 hm³) i al 32% (27 hm³) de la seva capacitat, respectivament, segons l'informe setmanal de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE). Respecte al 15 de setembre, el pantà de Rialb ha mantingut el volum d'aigua, però el d'Oliana n'ha perdut el 3,3%. En aquest sentit, la CHE ha alertat que l'11% de la conca de l'Ebre segueix en estat d'emergència i caldrà mantenir les restriccions d'aigua, tot i constatar una millora de la situació respecte al mes de maig i a fa un any. L'organisme celebra demà la quarta Comissió Permanent de la Sequera i debatrà propostes per millorar la capacitat de resposta a aquests episodis en el futur.

Fa deu dies, la CHE fixava el 30 de setembre perquè la conca del Segre pogués abandonar la situació d'emergència si les condicions durant aquest període de temps eren favorables. En el darrer informe setmanal facilitat per l'organisme, els embassaments de Rialb i Oliana no han aconseguit millorar les seves reserves, i fins i tot el segon les ha vist reduïdes en un 3,3%. Malgrat que les reserves són baixes, els dos embassaments ja acumulen més aigua que la que tenien l'any passat per aquestes dates.

Actualment, el 20% de la conca de l'Ebre es troba en situació de sequera perllongada, fet que suposa una important millora des del percentatge del mes del maig, que era el 85%. Tanmateix, l'11% de la conca encara es troba en situació d'emergència, mentre que un 41% en situació d'alerta.

Segons la CHE, aquests valors indiquen que caldrà mantenir les mesures de restricció i estalvi fins que plogui i hi hagi un canvi clar en l'evolució dels recursos disponibles, que permetin assolir la normalitat.

Quarta Comissió Permanent de la Sequera
La CHE celebra aquest dimarts la quarta Comissió Permanent de la Sequera de la conca de l'Ebre. La trobada servirà per fer un diagnòstic de la situació actual davant la sequera, es presentaran les mesures que estan en marxa i es donarà a conèixer l'índex i primera proposta de continguts de l'Informe de la sequera 2023.

La CHE inicia ara l'elaboració d'aquest informe, que conclourà quan acabi la situació de sequera que encara afecta el territori. L'informe analitzarà aquesta sequera posant èmfasi en l'evolució dels seus indicadors d'escassetat així com en els impactes socials, econòmics i ambientals i en les mesures adoptades. Finalment, i a partir de l'experiència adquirida, es faran propostes de millora per a una major capacitat de resposta a les futures sequeres.

Gestió eficient durant l'estiu
Segons la CHE, durant l'estiu s'ha fet una gestió eficient del recurs hídric, que ha comportat la reducció de l'ús d'aigua de reg en aquelles zones que estaven en situació d'emergència o alerta.

A més, s'han continuat els treballs de seguiment ambiental, especialment el relatiu al compliment dels cabals ecològics, la vigilància del domini públic hidràulic i l'atenció especial al delta de l'Ebre.

La novetat en la vigilància del Delta ha estat l'inici dels treballs del "seguiment limnològic dels efectes de la sequera i la gestió associada de l'aigua al tram baix del riu Ebre", que ha fet la CHE amb la col·laboració de la Universitat de Lleida. La iniciativa ha permès conèixer l'estat de l'ecosistema del riu per diagnosticar amb precisió els efectes de la sequera en aquesta part del recorregut del riu.

ACN