Un 50% dels arbres que s'han plantat enguany a les banquetes del canal d'Urgell han mort per falta d'aigua

24/10/2023

La plataforma Canal Viu fa una diagnosi i a la primavera confia tenir dades més exactes quan els arbres rebrotin

Un 50% dels 1.376 arbres plantats en el darrer any a les banquetes del canal d'Urgell a vuit pobles de Pla d'Urgell han mort. Així ho afirma la Plataforma Canal Viu, que durant el setembre ha fet una diagnosi per comprovar l'estat dels arbres plantats i també ha constatat que el principal factor que n'ha provocat la mort ha estat la falta d'aigua, sobretot per algunes espècies com freixes, plataners i àlbers. Lledoners i aurons han resistit millor. Aquestes són les cinc espècies d'arbres que s'han plantat en el marc del projecte 'Paisatges de Ponent' cofinançat pel fons Feder, la Diputació de Lleida i els municipis participants. Canal Viu esperarà a la primavera a veure l'evolució dels altres arbres en funció de si rebroten o no.

Canal Viu ha fet un seguiment en base a tres grups: arbres vius, morts i crítics. Tot i així, apunten que no ha estat fàcil fer aquesta classificació, ja que entre els arbres vius n'hi ha que es veuen amb "molta força" i altres que "van fent" o es veuen més dèbils i per això volen esperar a la primavera vinent per fer seguiment de com és el rebrot.

En el grup dels crítics, hi ha arbres que mantenen l'escorça encara tendra, però que les fulles s'han assecat o s'estan assecant, de manera que no tenen un bon pronòstic. Alguns, amb la progressiva baixada de temperatures i gràcies al fet que el dia escurça, estan rebrotant, però afirmen que de moment són una minoria.

S'han considerat morts aquells arbres amb poques fulles o cap, però amb el tronc completament sec, sense possible circulació de saba.

Segons Canal Viu, en general sembla que ha faltat aigua, sobretot als freixes, els plataners i els àlbers. Lledoners i aurons han resistit millor ja que són arbres que estan adaptats a viure fins i tot en zones de secà amb potents arrels que van a buscar l'aigua al subsòl. Els àlbers, en canvi, han mort els 34 que es van plantar.

També s'han observat altres factors com que les corones que envoltaven els arbres (on queda l'aigua quan els reguen) eren petites. Potser suficients per als lledoners i aurons, però des de la plataforma creuen que els freixes, els plataners i els àlbers, en un estiu excepcional per les elevades temperatures i la falta de precipitacions, han resultat insuficients.

El tipus de sòl també ha pogut tenir la seva influència, i és que els arbres plantats en zones fresques i planes, on els envoltava l'herba, han resistit millor que els que estaven en terreny sec i pedregós o fins i tot inclinat, on les corones eren pràcticament inexistents.

ACN