Agricultura i Ramaderia
UP insisteix ajuts per les restriccions de reg que han provocat pèrdues de més del 50% en fruita dolça
El sindicat estima que la superfície afectada és d'unes 10.000 hectàrees a Lleida i unes 300 a Tarragona
Unió de Pagesos (UP) va insistir en una reunió dijous amb el conseller d'Agricultura, David Mascort, en la necessitat d'articular ajuts per a la pagesia de la fruita dolça que ha patit restriccions de reg que han provocat pèrdues superiors al 50% de la producció. El sindicat es refereix a les limitacions en reg a causa de la sequera als sistemes de Guiamets, Margalef, Riudecanyes, canal d'Urgell i canal Segarra-Garrigues. Segons un estudi d'UP, la superfície afectada és d'unes 10.000 hectàrees a Lleida i unes 300 a Tarragona, amb una afectació d'entre el 70 i el 100% de la producció per aquelles varietats que es cullen fins al 15 de juliol de préssec i nectarina, i d'un 50% per altres de posteriors que han pogut regar.
El sindicat reclama un suport per aquelles explotacions que hauran patit pèrdues superiors al 50% de la producció. L'estudi d'UP proposa un mòdul d'ajut de 8.000 euros per hectàrea per les varietats més primerenques de fruita dolça i de 5.500 euros per hectàrea per a la resta i demana al Departament que hi faci front amb la meitat dels imports del mòdul, tal com van fer amb l'ajut a les gelades de l'any passat. El sindicat considera que amb un pressupost d'uns 10 MEUR n'hi hauria prou per garantir que la pagesia més afectada per la sequera del 2023 del sector de la fruita dolça pugui resistir la campanya i afrontar-ne una de nova.
D'altra banda, pel que fa als cirerers, UP valora positivament que el Departament accepti introduir els canvis proposats pel sindicat en l'ordre d'ajuts de 2.961 euros per hectàrea a la cirera per deixar als arbres els calibres no comercials. Segons el sindicat, el conseller va acceptar mirar jurídicament com modificar l'ordre per tal de no diferenciar, en el cirerer en regadiu, l'import d'ajut en funció de si s'assegura o no s'assegura la plantació, atès que es tracta d'un any no assegurable i l'assegurança de la cirera, per les seves casuístiques, té molt poca implantació a Catalunya, només un 20% de la superfície de cirera està assegurada, segons dades d'Agroaseguro de 2021. Per aquest mateix motiu, el conseller es va comprometre a modificar l'ordre per tal de treure l'obligació dels beneficiaris de contractar durant 5 anys l'assegurança agrària en cirerers.