El Teatre L’Amistat acull la presentació de la catorzena revista Mascançà amb 11 estudis sobre el Pla d’Urgell

03/10/2023

L’acte comptarà amb una exposició de Jaume Suau sobre el centenari dels Jocs florals de Mollerussa, un dels articles que apareix al volum

El Teatre L’Amistat acollirà el pròxim 10 d’octubre a les 8 del vespre la presentació del catorzè número de la revista Mascançà, la qual inclou els onze estudis que es van presentar en les 13es Jornades d’Estudis sobre el Pla d’Urgell que es van fer l’any passat a Vallverd. El centenari dels Jocs Florals de Mollerussa i un esbós de la biografia dels mollerussencs Josep Torres Tribó, mestre i filòsof mort a Mauthausen-Gusen, i Candelària Escolà Fontanet, mestra compromesa amb la República i exiliada, són dos dels treballs centrat en la història de la capital del Pla d’Urgell que recull aquest número de la revista centrat en la història de la capital del Pla d’Urgell. Precisament, l’acte comptarà també amb una segona part on el president de Mascançà, Jaume Suau, farà una dissertació a propòsit de l’estudi de Joan Cornudella sobre el centenari dels Jocs Florals, un aniversari que coincideix també amb el del Teatre L’Amistat. 

La revista conté també un estudi de l’optometrista mollerussenc Manuel Roure sobre la nissaga Arnaldo i els seus orígens a Golmés o el projecte de construcció del Canal Urgell d’Antoni Cellers Azcona i el presidi del Tossal. Altres temes que es presenten són una aproximació a les antologies poètiques de Maria-Mercè Marçal, els inicis de la cultura gegantera a Bellvís o les oficines de farmàcia de Torregrossa des del segle XVIII, entre altres com la crònica de la violència exercida contra una prostituta al Palau d’Anglesola al segle XVII.

La presentació, que canvia el seu lloc habitual que és la biblioteca i es fa al Teatre L’Amistat amb motiu del seu centenari, anirà a càrrec de l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona; el president de Mascançà, Jaume Suau; l’editor de la revista, Daniel Altisent; i el director de l’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell, Josep Jordana.

La biblioteca dona el tret de sortida a la programació per a infants i adults
Aquesta presentació s’inclou en la programació de tardor de la Biblioteca Comarcal Jaume Vila dona el tret de sortida al programa per adults aquest dijous 5 d’octubre a les 8 del vespre amb la xerrada Els rius de la Plana d’Urgell, a càrrec de Josep Maria Falip, coordinador de la Xarxa d’Entitats de la Plataforma Canal Viu.

Pel que fa a la programació prevista per al públic infantil, començarà el 4 d’octubre a les sis de la tarda amb una hora del conte a càrrec de Fes-t’ho com vulguis que portarà Un farcell de contes. Per al dia 5 d’octubre també a les 6 de la tarda, està previst l’inici del Club de Lectura, conduït per Diana Solé i Josep Miquel Varea, en el qual es treballarà un àlbum il·lustrat.

Infolleida