Ivars, Terra d'Aigua

14/05/2024

Es tracta d'una exposició feta per l'alumat de l'escola Mare de Déu de l'Horta

Després de visitar l'exposició Terra de profetes d'en Xesco Mercé a Cal Sant, l'escola Mare de Déu de l'Horta va veure que la seva idea de donar una nova vida a quadres antics, de l'art de reciclar i explicar històries noves, encaixava perfectament en la línia de treball del projecte Toquem Art, que realitzen a l'escola dins del programa d'innovació del Departament Ara-Art.

Des del centre educatiu van pensar que seria una proposta enriquidora per tot l'alumnat el fet de poder fer una exposició on a través de l'art quedés reflectit el fruit de l'aprenentatge fet a l'escola i que girés al voltant d'una temàtica que interpel·lés a tothom i fes reflexionar: l'AIGUA.

Els més petits han partit del títol "De la terra seca a les flors silvestres": Tocar la terra, copsar els colors, sentir la humitat a les mans, veure les flors més properes, els conreus plens de blat i ordi que creixen gràcies a l'aigua i finalment una mirada al cel a través de les tauletes per fer fotografies dels núvols amb l'esperança que vinguin carregats d'aigua.

La colla de primer i segon, per mitjà del projecte de medi, han descobert el viatge de l'aigua i tot el circuit que fa fins a arribar a les aixetes de casa nostra. La construcció de la seva obra ha vingut de nou inspirada per l'obra d'en Xesco Mercé, "Frankenstein", on un entramat de materials donen vida a una obra de gran format.

També la música té un espai en aquesta exposició. A través de la proposta del músic Pau Elies i del seu projecte Aquafonia van veure com amb l'aigua es poden crear uns instruments d'una musicalitat excepcional.

Per altra banda, la colla dels mitjans han entomat el repte de donar vida al poema Cançó de pluja, de Maria-Mercè Marçal, a través de tots els sentits. Amb la seva instal·lació artística han volgut dialogar amb l'obra d'en Xesco Mercé "La Terra Plana" i fer reviure un dia de pluja en la vida d'un infant. El poema fa aprendre paraules antigues del nostre territori que estan desapareixent.

Finalment, els més grans de l'escola, en col·laboració amb les dones usuàries del Centre de Serveis d'Ivars, han fet una obra impactant al voltant de la contaminació de les aigües i del nostre entorn. Els plàstics es barregen amb l'aigua i la brossa serveix per fer quadres que ens interpel·len sobre el nostre model de consum.

InfoLleida