Les caramelles omplen els carrers de Vilanova de Bellpuig

La localitat lleidatana celebra la 48a edició d'aquesta tradició que data del segle XVI i que commemora la resurrecció de Jesús amb música i cançons populars

Els carrers i places de diversos municipis lleidatans s'han tornat a omplir de música, alegria i tradició amb la celebració de les caramelles. Vilanova de Bellpuig ha assolit una fita destacable amb la 48a edició consecutiva d'aquesta manifestació cultural que es va celebrar el diumenge passat, mantenint viva una tradició caracteritzada pel seu ambient festiu i les melodies populars.

Aquesta celebració, profundament arrelada a la cultura catalana, va fer que els veïns i visitants de la localitat poguessin gaudir d'una jornada plena de cançons alegres i un ambient festiu que ha aconseguit perdurar gairebé cinc dècades sense interrupcions. La continuïtat d'aquest esdeveniment demostra l'aposta de Vilanova de Bellpuig per preservar les seves tradicions més emblemàtiques.

Orígens i evolució de les caramelles

Les caramelles constitueixen una expressió cultural que es remunta al segle XVI, quan van començar a interpretar-se als entorns rurals com a forma de celebració de la resurrecció de Jesús. Aquestes cançons populars van experimentar una notable transformació durant el segle XIX, quan les corals van adaptar-les i les van introduir als entorns urbans, popularitzant aquesta tradició més enllà dels pobles.

Actualment, les caramelles representen un patrimoni immaterial que molts municipis catalans, especialment a les comarques lleidatanes, preserven amb orgull. La seva pervivència demostra la importància que tenen les tradicions populars en la configuració de la identitat cultural del territori, així com l'interès de les noves generacions per mantenir viu aquest llegat ancestral.

Infolleida
Segre