Cultura
Les ‘gastrosàvies’ salven 300 plats tradicionals
El Pla d'Urgell aporta fricandó amb llenegues, caragols amb espinacs i pollastre amb poma o xocolate, entre d’altres
“S’està perdent perquè la joventut ja no vol aprendre a cuinar i prefereix anar al bar, però el menjar bo és a casa”, va explicar Josefa Franch, de Deltebre, per a qui “si hi poses amor i producte de qualitat, qualsevol plat és de categoria”.
Ella és una de les àvies que ha participat en el projecte Gastrosàvies, del departament d’Agricultura, per preservar, documentar i divulgar el coneixement de la gastronomia que s’ha anat transmetent de generació en generació.
S’han recuperat més de 300 receptes. La majoria de les dones (i alguns homes) que han participat en el projecte es van reunir ahir a Món Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages, en un acte d’homenatge als participants i al seu llegat.
El projecte inclou materials audiovisuals com les dotze vídeoreceptes que protagonitzen dotze gastrosàvies, entre les quals la girella de Núria Bordoll, de Sort; les orelletes de Montserrat Masip, de la Granadella; el pollastre amb poma de Maria Àngels Iniesta, de Barbens, i la cassola de tros de Susana Calba, de Linyola.
Lleida aporta altres receptes tradicionals, com el fricandó amb llenegues de Sisco Boira, de Bell-lloc; els caragols amb espinacs de Carme Llobera, del Palau d’Anglesola, i el pollastre amb xocolate de Natàlia Massó, de Vila-sana, entre diverses desenes de plats de Ponent i el Pirineu.
La globalització, els canvis en els hàbits alimentaris i la desaparició de generacions sense transmetre el seu llegat n’amenacen la conservació. Per preservar aquest bagatge culinari, el projecte Gastrosàvies ha portat a terme amb la Fundació Alícia un total de divuit sessions etnogràfiques que han permès recollir més de 300 receptes representatives de la diversitat gastronòmica i territorial de Catalunya.
Ella és una de les àvies que ha participat en el projecte Gastrosàvies, del departament d’Agricultura, per preservar, documentar i divulgar el coneixement de la gastronomia que s’ha anat transmetent de generació en generació.
S’han recuperat més de 300 receptes. La majoria de les dones (i alguns homes) que han participat en el projecte es van reunir ahir a Món Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages, en un acte d’homenatge als participants i al seu llegat.
El projecte inclou materials audiovisuals com les dotze vídeoreceptes que protagonitzen dotze gastrosàvies, entre les quals la girella de Núria Bordoll, de Sort; les orelletes de Montserrat Masip, de la Granadella; el pollastre amb poma de Maria Àngels Iniesta, de Barbens, i la cassola de tros de Susana Calba, de Linyola.
Lleida aporta altres receptes tradicionals, com el fricandó amb llenegues de Sisco Boira, de Bell-lloc; els caragols amb espinacs de Carme Llobera, del Palau d’Anglesola, i el pollastre amb xocolate de Natàlia Massó, de Vila-sana, entre diverses desenes de plats de Ponent i el Pirineu.
La globalització, els canvis en els hàbits alimentaris i la desaparició de generacions sense transmetre el seu llegat n’amenacen la conservació. Per preservar aquest bagatge culinari, el projecte Gastrosàvies ha portat a terme amb la Fundació Alícia un total de divuit sessions etnogràfiques que han permès recollir més de 300 receptes representatives de la diversitat gastronòmica i territorial de Catalunya.
Infolleida
Segre

