Raquel Casas guanya el 35è Premi de Novel.la Breu amb una paròdia de la deshumanització de la societat actual

14/04/2023

L’accèssit del certamen, al qual s’ha presentat 46 originals, ha estat per la també professora de literatura Glòria Tomàs amb un drama rural

Raquel Casas Agustí, de Vilanova i la Geltrú (1974), és la guanyadora del 35è Premi de Novel·la Breu Ciutat de Mollerussa amb Glitch, una paròdia de la deshumanització en la postmodernitat amb un rerefons on entra en joc la intel·ligència artificial i la robotització humana. El sarcasme i la ironia, amb un to fresc i desinhibit, són algunes de les característiques de l’obra seleccionada que retrata l’escenari moral de la societat que s’està construint, segons el president del jurat, l’escriptor Josep Borrell.

La guanyadora dels 5.000 euros amb què està dotat el premi, que concedeix l’Ajuntament de Mollerussa i que en la seva 35a edició ha arribat a la xifra de 46 originals, és professora de llengua i literatura a l’Institut Dolors Mallafré i Ros de Vilanova i la Geltrú. Ha publicat els poemaris Astrolabi (El Cep i la Nansa, 2006), Les randes del Paradís (Editorial Moll, Premi de Poesia Vila de Lloseta 2007), La dona bilingüe (Viena Edicions, Premi Betúlia de Poesia de Badalona 2008),  Vessar el càntir (Viena Edicions, Premi de poesia J.M. López-Picó, Vila de Vallirana 2019), Estimar Nick Kamen (El Cep i la Nansa, 2020. Premi Joan Alcover de Poesia, Ciutat de Palma) i el volum de contes Balcons que escupen mitges (El Cep i la Nansa, 2018). Així mateix, com a professora ha estat guardonada amb el Premi Lletra a la millor experiència didàctica de la Fundació Prudenci Bertrana (2019) amb Booktrailers, del paper a la pantalla, i condueix el club de lectura Dijous entre lletres a la Biblioteca Manuel de Pedrolo de Sant Pere de Ribes.

Pel que l’accèssit, dotat amb 1.000 euros, la guanyadora és Glòria Tomàs Nus (Rialp) amb la novel·la L’any del gel, un drama rural ambientat a la Vall d’Àssua al Pirineu amb un protagonista que pateix una malaltia mental. L’escriptora, que és també professora de Llengua i Literatura, en aquest cas a l’Institut d’Almenar, ha obtingut amb la seva producció literària diversos premis, entre ells el primer premi el 2019 i el tercer al 2020 en el Premi de Narrativa Breu de la Vila d’Almenar. També ha obtingut el primer premi Epistolae (Cartes sobre la Guerra Civil) d’Alcoletge (2019), el primer premi del IV Concurs de Microrelats de la Vall Fosca, el segon premi del VI Concurs de Microrelats de la Vall Fosca i el segon Premi de Relats Curts del Segrià (2021).

El veredicte del jurat, format pels escriptors Josep Borrell, Pep Coll i Albert Villaró i, enguany com a novetat l’escriptora lleidatana Montse Sanjuan en substitució de la directora de la Biblioteca Comarcal Jaume Vila, Diana Solé, s’ha donat a conèixer aquest vespre en un acte literari al Teatre L’Amistat que ha estat conduït per la locutora i presentadora Montse Vidal, col·laboradora del programa de ràdio Versió Rac1 i del de televisió  Aruser@s de la Sexta.

Infolleida