El Pla d'Urgell formarà ajudants de forner per mirar de garantir el futur del sector

A la comarca han tancat 12 forns en els últims anys i ara n'hi queden 18 d'oberts

El Consell Comarcal del Pla d'Urgell i l'Associació Leader de Ponent estrenaran al setembre un nou curs d'ajudant de forner amb la intenció de pal·liar la pèrdua progressiva de forns de pa artesans a la comarca per manca de relleu generacional o per les dificultats d'emprendre un nou negoci. Segons un estudi del Consell, en els últims anys han tancat 12 forns a la comarca i ara n'hi queden 18 d'oberts. D'aquests, n'hi ha dos on els propietaris estan a punt de jubilar-se i quatre amb opció de traspàs. La nova formació s'adreça a majors de 16 anys empadronats al Pla d'Urgell i ofereix deu places, la meitat de les quals per a persones amb un projecte empresarial en ment i, la resta, a persones nouvingudes o en situació de vulnerabilitat.

La iniciativa ha sorgit arran de la preocupació per la manca de relleu generacional als fons de pa de la comarca i per les dificultats d'emprendre nous negocis, en un context de pèrdua de població. El president del Consell Comarcal del Pla d'Urgell i representant del Leader Ponent, Carles Palau, ha destacat que aquest és "un servei públic bàsic" i ha lamentat que hi ha pobles que es poden quedar sense. Alhora, ha subratllat que els forns també esdevenen "llocs de trobada i socialització" per a la ciutadania.

"Més enllà de les classes i del certificat que obtindran volem aconseguir una transformació real del territori. Un exemple és el Palau d'Anglesola, on dues persones impulsaran la reobertura d'un forn de pa als baixos d'un edifici municipal cedit per l'Ajuntament", ha apuntat el president del Consell Comarcal. Alhora, Palau ha defensat que volen que la gent no hagi de marxar del territori i, també, prestigiar un ofici com el de forner, que és "antic, però amb futur, i cal que les institucions apostem per conservar-lo i renovar-lo".

Segons Palau, amb els coneixements adquirits en el curs els alumnes "poden entrar a treballar a qualsevol dels forns de la comarca" i, posteriorment, sota la tutela d'un forner i amb més formació, podran aspirar a fer-se càrrec d'un forn de pa. El Consell ha detectat 18 punts de venda de pa artesà a la comarca, entre forns i locals que venen pa elaborat per altres artesans. D'aquests, una tercera part són a Mollerussa, amb la qual cosa "un terç dels municipis del Pla d'Urgell no tenen un forner que elabori pa", segons el president.

Un sector amb dificultats
Per la seva banda, el vicepresident del Gremi de Forners de les Terres de Lleida, Raül Arrendondo, ha destacat que el futur del sector es veu compromès per la falta de relleu i per les dificultats dels emprenedors de poder obrir nous negocis, els quals sovint "s'han d'hipotecar". Arredondo ha reclamat més suport a les administracions i ha assenyalat que, amb esforç, el negoci és "molt viable" gràcies a les tècniques d'elaboració actuals, que garanteixen un pa artesà "bo i natural".

El conseller de la presència del Gremi de Forners, Pau Borràs, ha afegit que la filosofia del gremi és ensenyar i impulsar noves fórmules, sobretot en l'àmbit de les masses mare i productes més saludables. En aquest sentit, ha avançat que ben aviat es presentarà un nou pa del territori, la massa mare del qual estarà elaborada amb pera de Lleida. Segons Borràs, actualment els consta que hi ha una desena de persones interessades a formar-se en el sector.

El curs arrencarà el 13 de setembre
El no curs d'ajudant de forner oferirà 80 hores de formació teòrica i pràctica en pa i brioixeria artesana a persones interessades a obrir un forn a la comarca del Pla d'Urgell o que vulguin aprendre l'ofici d'ajudant de forner o fornera. Els organitzadors preveuen fer un procés de selecció per cobrir la desena de places previstes. Les sessions formatives es faran els dissabtes al matí a l'Aula Pa de Ronyó de Torregrossa. La previsió és que la iniciativa arrenqui el 13 de setembre i finalitzi cap a finals de maig o principis de juny. 

La iniciativa també té el suport del Gremi de Forners de les Terres de Lleida, que ajudarà a garantir que la formació sigui "rigorosa i adaptada a les necessitats el sector". El curs és gratuït i es finançarà mitjançant el programa Orienta del Servei d'Ocupació de Catalunya, amb fons del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), i el programa Emprencat del Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya. 

Infolleida / ACN