Fem un mos?

18/12/2025

El Consell Comarcal del Pla d'Urgell ha impulsat l'edició de cinc guies turístiques amb l'objectiu de posar en valor el patrimoni, la història, els racons i la gastronomia de la comarca. Les publicacions proposen diferents maneres de descobrir el territori: a través de la natura, la literatura, la memòria històrica, la pràctica esportiva i la cuina tradicional.

La primera guia que s'ha presentat està dedicada als esmorzars de forquilla, una aposta per preservar i promocionar la gastronomia popular i els plats de tota la vida. Per formar part de la guia, el Consell Comarcal ha establert 10 criteris d'acreditació per als restaurants, cinc dels quals són obligatoris. Entre aquests, oferir plats tradicionals, servei en horari de matí, comoditat per al client i atenció en català.

Un altre requisit imprescindible és servir vi i porró, amb la voluntat de mantenir l'essència d'aquest tipus d'àpat i convidar els comensals a compartir l'experiència —i el seu "nivell" amb el porró— a les xarxes socials.

Amb aquestes guies, el Pla d'Urgell busca reforçar la seva identitat i convertir-se en un atractiu turístic més enllà dels circuits habituals.