REPORTATGE. Inauguració de la Fira de Sant Josep

18/03/2023

La consellera Natàlia Mas inaugura la 150 edició de la Fira de Sant Josep i en destaca la seva “capacitat d’adaptació” per convertir-se “en una de les millors fires del sector”

La consellera d'Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Mas, ha presidit l'acte inaugural de la 150a Fira de Sant Josep de Mollerussa, el qual ha tingut lloc al Teatre L'Amistat. En el seu discurs inaugural, la consellera ha destacat que "cap esdeveniment firal pot aspirar a arribar a les 150 edicions sense demostrar una gran capacitat d'adaptació que el continuï fent rellevant i interessant al llarg dels anys", aquesta adaptació, segons la consellera, ha estat una de les grans qualitats d'un certamen que "s'ha convertit en una de les millors fires del sector".

L'alcalde de la capital del Pla d'Urgell i president de Fira Mollerussa, Marc Solsona, també ha aprofitat la presència de la consellera per agrair-li la inversió de 250.000 euros que ha fet la Generalitat de Catalunya, la qual, sumada a una altra partida de 100.000 euros provinent del Govern de l'Estat, han permès la remodelació del recinte firal i convertir-lo, segons ha declarat Solsona, "en el millor recinte firal de la nostra història". Aquests ajusts s’han afegit al que any rere any aporta la Diputació de Lleida.

Sobre l'efemèride dels 150 anys de la Fira, l'alcalde ha apuntat que "fem 150 anys de fira perquè l'any 1862 es va regar la primera Finca del Canal d'Urgell i això va transformar les terres, els pobles, l'economia i la societat. Vertebrar el país vol dir apostar en tot el país i generar oportunitats i consensos arreu, més enllà de les grans ciutats". Per això ha emplaçat als governs català i espanyol a mantenir el seu suport econòmic a la Fira "d'una manera o una altra".

En relació amb aquestes paraules, la consellera Mas ha reafirmat la voluntat del Govern de la Generalitat de "governar per la Catalunya sencera" i continuar "invertint en infraestructures en les comarques que més pateixen els efectes de la despoblació i recolzar i atreure inversions privades que generin llocs de treball”.

Mas i Solsona també han celebrat que la Fira hagi pogut recuperar l'Aplec de joves al camp i, sobretot, la Borsa Interpirinenca de Cereals, ja que, tal com ha remarcat Mas, la seva importància és cabdal per un sector que viu un moment d'incertesa a causa de la guerra d'Ucraïna, pel fet que el 60% de les importacions de blat de moro a Catalunya provenien d'aquest país, fet que ha suposat un fort impacte per aquestes empreses. En aquest sentit, Mas ha volgut reafirmar el suport del Govern al sector agrícola i ha recordat que els nous pressupostos de la Generalitat preveuen un augment del 20% de la inversió en el sector primari.

Per finalitzar la seva intervenció, Marc Solsona ha agraït al director de l'ens firal, Xavier Roure, i a tot el comitè organitzador de Fira Mollerussa la seva tasca per dur a terme el certamen, i també a tota la població i comerciants de la ciutat per afrontar amb una actitud còmplice i col·laboradora els inconvenients que suposa celebrar l'única fira professional que es fa dins un entorn urbà.

Després de l’acte, les autoritats han fet un recorregut pel Recinte Exterior de la Fira de Sant Josep, pel Saló de l’Automòbil, que celebra la 42a edició, i pels Pavellons Firals.

RICARD GÓMEZ PUIG | JULEN ANDRÉS