Festa major de Sant Salvador Votat

24/05/2023

Una Festa on la cultura, la tradició i la fe d’un poble, es posa enguany en devoció per la manca de pluja

Golmés celebra la seva Festa Major votada en honor a Sant Salvador el dimarts següent de la Pasqua de Pentecostes, enguany el dia 30 de maig, en la qual la ciutadania gaudeixen d’una programació d’actes tradicionals. El dissabte dia 27 a la nit l’actuació del Tribut a Queen d’Europa, i el diumenge al mati la 7ª trobada de Vehicles Clàssics, son els preàmbuls de la festa, el dilluns dia 29, es fa el nomenament de la Pubilla 2023 a la jove Iria Dalmau Gomà i les
dames d’honor les joves Paula Solé Carulla i Anna Llombart Buñales, i de l’Hereu 2023 el Jonatan Bonillo Pérez i Cabalers els joves Izan Troyano Caler i Oriol Torres Roselló i el pregó de la festa major a càrrec de l’àrbitre internacional de futbol Xavier Estrada Fernàndez.

Al vespre espectacle familiar amb la màgia del Mag Lari amb l’espectacle Strafalari. El dia de la festa recollida de les pubilles, dames, hereu i cabalers als seus domicilis per acompanyar-los a l’eix vertebrador de la festa, que es la Missa Solemne concelebrada per els mossens de l’Agrupació de Parròquies, processó i el cant dels goigs en honor del sant, conegut popularment com Sant Salvadoret, tot recordant el dia en el qual es va demanar que Sant Salvador protegís al poble. Audició de sardanes i concerts tradicional i modern amb la Cobla Orquestra Internacional Montgrins.

La festa de Sant Salvador Votat es coneix així perquè commemora i ratifica el vot de poble que va fer la població de Golmés a mitjans dels segle XVIII (aprox. 1760), en prometre de forma comunitària, solemne i pública, en posar-se sota la protecció del sant davant una epidèmia de pesta bubònica. Les festes i els actes litúrgics tenen un marcat caràcter d’obligatorietat i per tant els descendents dels qui van signar el contracte l’han de continuar, generació darrera generació. L’any passat es va demanar la erradicació definitiva de la pandèmia, i enguany es demanarà perquè la pluja sigui mes generosa i constant.
Infolleida