Societat
Una desena d'alumnes del Pla d'Urgell es formen per impulsar negocis dedicats al pa i la brioixeria artesana
El curs d'ajudant de forner promogut per frenar la pèrdua del servei a la comarca comença amb les places esgotades
Una desena d'alumnes del Pla d'Urgell han començat el curs d'ajudant de forner que el consell comarcal i l'Associació Leader de Ponent han impulsat per tal de frenar la pèrdua progressiva de forns de pa a la comarca, ja sigui amb l'obertura de nous negocis o garantint el relleu generacional del sector. La formació ha donat el tret de sortida amb les places esgotades, després que l'organització hagi rebut una seixantena d'inscripcions. Els alumnes són vinguts de municipis com Torregrossa, Bell-lloc, Golmés, i Mollerussa, entre altres, i tenen al cap materialitzar un projecte de negoci dedicat al pa i la brioixeria artesana. El curs preveu finalitzar a finals del mes de maig i ofereix 80 hores de formació teòrica i pràctica.
La seixantena d'inscrits al curs han estat sotmesos a un procés de selecció per cobrir la desena de places. "Alguns s'han descartat de manera automàtica perquè no són residents a la comarca, un dels principals requisits", ha explicat el president del Consell Comarcal del Pla d'Urgell, Carles Palau, qui també ha afegit que de la resta de candidats han tingut preferència els que tenen un projecte de futur encarat cap a obrir un forn de pa o un obrador.
Precisament, Palau ha apuntat que "l'èxit de la convocatòria reafirma l'anàlisi prèvia de la falta de forns de pa i que hi ha gent interessada a impulsar aquest tipus de negocis". En aquest sentit, el president de l'ens comarcal ha avançat que ja s'està treballant en una segona edició. "Cal buscar finançament i disponibilitat d'alguna altra aula de formació", ha dit.
Dos dels alumnes del curs són el Xavier i la Xènia, veïns de Bell-lloc, i els propietaris d'un negoci de venda de mel. Tot i que obren la possibilitat d'obrir un forn de pa en un futur al seu municipi on en els darrers anys han tancat els dos forns existents, a curt termini volen ampliar línies de negoci amb l'elaboració de coques i orelletes, un dolç fregit i ensucrat de pasta plana i rodona, típic de la comarca. "N'hem fet a casa tota la vida i hi tenim afició. Ara ho volem fer de cara al públic. De moment tenim previst habilitar sala d'elaboració i treballar sota comanda", han explicat.
Sigui com sigui, el Xavier ha destacat la importància de les formacions presencials dedicades a la forneria i la brioixeria. "Aquí toques la massa i tens algú que et guia. També s'aprèn si ets autodidacta, però ara ens cal perfeccionar i aprendre moltes més coses", ha dit. Per la seva banda, la Xènia ha apuntat que mitjançant els formadors han descobert altres mètodes de treball per tal d'adaptar-se els horaris de feina. "No cal treballar de nit i pots fer productes igual de bons", ha assenyalat.
Així ho ha corroborat la Marga Cano, professora de cicles de pastisseria i forneria, fent referència a la innovació tecnològica i la nova maquinària. "A poc a poc tot ha canviat. Feines d'altres sectors ja impliquen aixecar-se a les 5 o les 6 del matí. Actualment ja no cal passar tota la matinada despert", ha dit Cano, qui també ha animat al jovent a interessar-se per la forneria. Pel que fa als seus alumnes, Cano descriu un perfil variat, des de gent jove que ha acabat d'estudiar fins a persones més adultes "que tenen la canalla gran" i ja disposen del temps per desenvolupar el seu projecte.
Les sessions formatives es faran els dissabtes al matí a un dels antics forns de Torregrossa, actualment reconvertit en l'Aula Pa de Ronyó. Un espai simbòlic, ja que aquest municipi del Pla d'Urgell compta amb una gran tradició de forners. "En teníem de molt arrelats i coneguts", ha dit l'alcaldessa de Torregrossa, Maribel Zamora. "Per nosaltres és molt satisfactori que s'hagi començat aquesta formació en aquest espai", ha conclòs.
El curs d'ajudant de forner neix de la necessitat de frenar el tancament de forns de pa artesans a la comarca per la manca de relleu generacional o per dificultats d'emprendre un nou negoci. Precisament, segons un estudi del Consell Comarcal del Pla d'Urgell constata que en els últims anys n'han tancat 12 a la comarca. Actualment n'hi ha 18 d'oberts, tot i que els titulars de dos d'ells estan a punt de jubilar-se i quatre ofereixen l'opció de traspassar el local.
La iniciativa compta amb el suport del Gremi de Forners de les Terres de Lleida. El curs és gratuït i es finança amb el programa Orienta del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) amb fons del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), i el programa Emprencat del Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.
Imatges: ACN
La seixantena d'inscrits al curs han estat sotmesos a un procés de selecció per cobrir la desena de places. "Alguns s'han descartat de manera automàtica perquè no són residents a la comarca, un dels principals requisits", ha explicat el president del Consell Comarcal del Pla d'Urgell, Carles Palau, qui també ha afegit que de la resta de candidats han tingut preferència els que tenen un projecte de futur encarat cap a obrir un forn de pa o un obrador.
Precisament, Palau ha apuntat que "l'èxit de la convocatòria reafirma l'anàlisi prèvia de la falta de forns de pa i que hi ha gent interessada a impulsar aquest tipus de negocis". En aquest sentit, el president de l'ens comarcal ha avançat que ja s'està treballant en una segona edició. "Cal buscar finançament i disponibilitat d'alguna altra aula de formació", ha dit.
Dos dels alumnes del curs són el Xavier i la Xènia, veïns de Bell-lloc, i els propietaris d'un negoci de venda de mel. Tot i que obren la possibilitat d'obrir un forn de pa en un futur al seu municipi on en els darrers anys han tancat els dos forns existents, a curt termini volen ampliar línies de negoci amb l'elaboració de coques i orelletes, un dolç fregit i ensucrat de pasta plana i rodona, típic de la comarca. "N'hem fet a casa tota la vida i hi tenim afició. Ara ho volem fer de cara al públic. De moment tenim previst habilitar sala d'elaboració i treballar sota comanda", han explicat.
Sigui com sigui, el Xavier ha destacat la importància de les formacions presencials dedicades a la forneria i la brioixeria. "Aquí toques la massa i tens algú que et guia. També s'aprèn si ets autodidacta, però ara ens cal perfeccionar i aprendre moltes més coses", ha dit. Per la seva banda, la Xènia ha apuntat que mitjançant els formadors han descobert altres mètodes de treball per tal d'adaptar-se els horaris de feina. "No cal treballar de nit i pots fer productes igual de bons", ha assenyalat.
Així ho ha corroborat la Marga Cano, professora de cicles de pastisseria i forneria, fent referència a la innovació tecnològica i la nova maquinària. "A poc a poc tot ha canviat. Feines d'altres sectors ja impliquen aixecar-se a les 5 o les 6 del matí. Actualment ja no cal passar tota la matinada despert", ha dit Cano, qui també ha animat al jovent a interessar-se per la forneria. Pel que fa als seus alumnes, Cano descriu un perfil variat, des de gent jove que ha acabat d'estudiar fins a persones més adultes "que tenen la canalla gran" i ja disposen del temps per desenvolupar el seu projecte.
Les sessions formatives es faran els dissabtes al matí a un dels antics forns de Torregrossa, actualment reconvertit en l'Aula Pa de Ronyó. Un espai simbòlic, ja que aquest municipi del Pla d'Urgell compta amb una gran tradició de forners. "En teníem de molt arrelats i coneguts", ha dit l'alcaldessa de Torregrossa, Maribel Zamora. "Per nosaltres és molt satisfactori que s'hagi començat aquesta formació en aquest espai", ha conclòs.
El curs d'ajudant de forner neix de la necessitat de frenar el tancament de forns de pa artesans a la comarca per la manca de relleu generacional o per dificultats d'emprendre un nou negoci. Precisament, segons un estudi del Consell Comarcal del Pla d'Urgell constata que en els últims anys n'han tancat 12 a la comarca. Actualment n'hi ha 18 d'oberts, tot i que els titulars de dos d'ells estan a punt de jubilar-se i quatre ofereixen l'opció de traspassar el local.
La iniciativa compta amb el suport del Gremi de Forners de les Terres de Lleida. El curs és gratuït i es finança amb el programa Orienta del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) amb fons del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), i el programa Emprencat del Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.
Imatges: ACN
ACN / InfoLleida